Fürjtojásos ételek

Majonézes sonkapástétom fürjtojással

Majonézes sonkapástétom fürjtojással.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg sonka
  • 2 dl majonéz
  • 2 evőkanál zselatinpor
  • 1 dl zöldségleves
  • 1 db piros kaliforniaipaprika
  • 3 szál zöldhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 8 db főtt fürjtojás
  • friss pékáru a tálaláshoz

Elkészítés:

A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, majd keverőedénybe tesszük, és hozzáadjuk a majonézt.
A zselatinport feloldjuk a forró zöldséglevesben, langyosra hűtjük és a sonkás masszába keverjük.

A piros kaliforniai paprikát apró kockákra daraboljuk, a zöldhagymát vékonyra szeleteljük, a petrezselymet és a fürjtojásokat apróra vagdaljuk, majd az aszpikos krémbe forgatjuk.
Ezután egy vízzel kiöblített formába töltjük és hűtőbe téve 2-3 óra hosszat dermesztjük.

Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, kiborítjuk belőle a sonkapástétomot, felszeleteljük és ízlésesen tányérra rendezzük. Petrezselyemmel díszítjük és friss pékárut kínálunk mellé.

Forrás:mindmegette.hu


 

Halpástétom fürjtojással

Halpástétom fürjtojással.jpg
Hozzávalók:

  • 1 kisebb olaj nélküli halkonzerv (125 g)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma (snidling)
  • só, frissen őrölt színes bors
  • a tálaláshoz: néhány fürjtojás, teljes kiörlésű kenyér vagy zsemle


Elkészítése:

  • A halkonzervet lecsöpögtetjük, majd egy tálba tesszük. 
  • Hozzáadjuk a vajat, az olajat, a metélőhagymát, megsózzuk és borsozzuk.
  • Összeturmixolju és teljes kiörlésű kenyérrel, főtt fürjtojással fogyasztjuk.
Forrás:mytaste.hu


Fürjtojás kalapban

Fürjtojás kalapban.jpg

hozzávalók / 4 adag ok

  • 4 db portobello gomba
  • 4 db fürjtojás
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint

elkészítés

  1. A gombák szárát eltávolítjuk, kalapjukat megmossuk és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Kis tálkába két evőkanálnyi olívaolajat öntünk, ebbe beleforgatjuk a gombákat.
  2. A grillserpenyőt felhevítjük és a gombafejeket beletesszük, kalapjukkal felfelé. Amikor ez a felük jól átsült és felforrósodott, megfordítjuk őket és mindegyikbe beleütünk egy fürjtojást. Sóval ízesítjük. Amikor a tojás megsül a gomba kalapjában, kivesszük a serpenyőből és azonnal tálaljuk.

Forrás:nosalty.hu
 

Shiitake gomba tökmagolajban pácolt sajttal és fürjtojással

Shiitake gomba tökmagolajban pácolt sajttal és fürjtojással.jpg

Hozzávalók:

  • 2 személynek:
  • 50 dkg shiitake gomba
  • 2 db mozzarella
  • 1/2 dl tökmagolaj
  • 3 db aszalt paradicsom
  • 20 cm-nyi póréhagyma
  • 1 maréknyi friss bazsalikom
  • kb. 1 doboz fürjtojás
  • kevés olívaolaj a sütéshez
  • bors
  • kevés vágott petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

A mozzarellákról a nedvességet papírtörlővel felitatjuk, 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Egy kis műanyag dobozba tesszük, leöntjük a tökmagolajjal, rászórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot és aszalt paradicsomot. Legalább 5 órára hűtőbe tesszük, többször megrázogatjuk.

A gombákat megmossuk, szárukat óvatosan kivágjuk. A szárakat apróra vágjuk a hagymával, majd az olívaolajon megpirítjuk. Összekeverjük a paradicsomos-bazsalikomos sajttal (a felesleges olajat félretesszük).

Egy jénaiba fektetjük a gombafejeket, a kalapjukba elosztjuk a sajtos keveréket, a tetejüket megsózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőben 20 percet sütjük.

Az utolsó 5-10 percben olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, egyenként tükörtojást sütünk a fürjtojásokból.

A gombákat a sütőből kivéve tányérra tesszük, rácsepegtetjük a kifolyt levet, megkoronázzuk 1-1 tükörtojással. Ízlés szerint megszórhatjuk a petrezselyemmel.

Forrás:mindmegette.hu


Fürjtojás leves

Fürjtojás leves.jpg

hozzávalók / 2 adag

  • 12 db fürjtojás
  • 1 ek disznózsír
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 1 kis db vöröshagyma
  • 1 kávéskanál fűszepaprika
  • 1 l víz
  • 2 kávéskanál ételízesítő
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • só ízlés szerint

elkészítés

  1. A tojásokat megmossuk. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és az egészben hagyott hagymát. Együtt pirítjuk zsemleszínűre. Belekeverjük a fűszerpaprikát és azonnal felengedjük a vízzel.
  2. Hozzáadjuk az ételízesítőt, a sót és a köménymagot. Mikor forrni kezdene, 2 felvert tojást a levesbe csorgatunk. A többit egészben, egyesével tesszük a levesbe. Lassú tűzön, kevergetés nélkül készre főzzük. Melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

    Forrás:nosalty.hu

     

Fürjtojás zöldséglevesben

furjtojas-zoldseglevesben.jpg

hozzávalók / 2 adag

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérépa
  • 1 kis db zeller (3 cm-es)
  • 1 kis db karalábé ( 5 cm-es)
  • 1 közepes db kelkáposzte levél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 közepes szár halványító zeller
  • 6 közepes db gomba
  • 8 db fürjtojás
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (szemes)
  • 1 l víz
     
  • elkészítés
     
  • A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
  • A répákat karikára vágjuk, és a fokhagymával kevés olajon lepirítjuk.
  • Felöntjük 1 liter vízzel.
  • Hozzáadjuk a többi zöldséget, kivéve a gombát.
  • Megsózzuk, borsot teszünk bele. (Ha valaki szükségesnek tartja zöldségleves kockát tehet bele.)
  • Ha már majdnem puha a répa, hozzáadjuk a 4 felé vágott gombákat is.
  • Közben a tojásokat megfőzzük.
  • Ha kész a leves, a tojásokat beletesszük a tálalásnál.

    Forrás:nosalty.hu

     

Tormaleves fürjtojással

Tormaleves fürjtojással.jpgHozzávalók:
  • 1 szál torma(kb.10 dkg)
  • 4 db sárgarépa
  • 2 szél fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 10 db fürjtojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1-2 evőkanál ecet
  • bors
Elkészítése: 

a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a répákat hosszúkásra vágjuk, majd az olajon  kissé megdinszteljük. Sóval és borssal ízesítjük, majd felöntjük vízzel és roppanósra főzzük. Ha a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a reszelt tormát. A lisztet csomómentesre kavarjuk a mustárral és a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd behabarjuk vele az ételt. Ecettel ízesítjük. A fürjtojásokat  megfőzzük, majd megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Szétosztjuk a tányérokba, rámerjük a levest és kevés tormát reszelünk  a tetejére.


Forrás:mytaste.hu


Finomfőzelék light

Finomfőzelék light recept.jpg

hozzávalók / 4 adag

  • 3 g olívaolaj
  • 70 g vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 225 g sárgarépa (fagyasztott finomfőzelék alap)
  • 225 g sárgarépa (fagyasztott finomfőzelék alap)
  • 3 dl víz
  • 200 ml növényi ztejszín
  • 10 g zabliszt
  • só ízlés szerint
  • 2 csipet erythritol
  • 3 db fürjtojás

    elkészítés:
     
  • Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, a végén beledobjuk a felaprított fokhagymát is.
  • Beleöntjük a finomfőzelék alapot (kizárólag zöldborsó és sárgarépa), megsózzuk, majd annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi a zöldségeket. Roppanós puhára főzzük a zöldségeket.
  • Amíg fő, addig a kókusztejszínbe elkeverjük a zablisztet, és amikor készen van a zöldség, akkor beleöntjük a zablisztes tejszínt (előtte hőkiegyenlítést végzünk, biztos, ami biztos). Egy gyors rottyantás után kész is, aki igényli, tehet bele édesítőt még (eritritet).
  • Feltétként fürjtojást főztem meg 6 perc alatt.

    Forrás:nosalty.hu

     

Ahi Tuna fürjtojásokkal

Ahi Tuna fürjtojásokkal.jpg

Hozzávalók:

  • tonhal, fürj tojások, só, őrölt fekete bors, köménymag, uborka

Elkészítés:

A tonhaldarabot fűszerezzük sóval és őrölt feketeborssal, majd belehembergetjük köménymagba. Forró serpenyőben egyenletesen, hirtelen, minden oldalát megsütjük. A hal belsejét teljesen nyersen kell hagyni. Sütés után forrón keresztben felszeleteljük és a képen látható módon fürjtojással és uborkával tálaljuk.

Forrás:mindmegette.hu



 

Chorizo fürjtojással

chorizo-furjtojassal.jpg
Hozzávalók:
 
  • 12 szelet chorizo kolbász
  • 12 db fürjtojás
  • 12 szelet bagett
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • igény szerint olívaolaj
     

Elkészítés:

1. Felforrósítjuk a grillt (vagy a sütőt grillfokozatra kapcsoljuk). A kenyérszeleteket sütőlemezre sorakoztatjuk és a grillen mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk.

2. Akkorára vágjuk vagy hajtjuk a füstölt kolbászkarikákat, hogy ráférjenek a bagettekre, ráfektetjük, és félretesszük.

3. Jókora serpenyőben félujjnyi olívaolajat felforrósítunk. Akkor megfelelő a hőfoka, ha a beledobott kenyérkocka 40 másodperc alatt pirul meg. A fürjtojásokat egyenként beleütjük a serpenyőbe, és tükörtojásokat sütünk. A sütés alatt olajat kanalazunk a sárgájára. Addig sütjük, míg a fehérje megszilárdul és a sárgája eléri a kívánt állagot.

4. Óvatosan kiemeljük a tojásokat a serpenyőből, és konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Azon melegében a chorizóval fedett kenyérszeletekre csúsztatjuk, és meghintjük pirospaprikával.

Sóval, borssal ízesítjük, és petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Forrás:gasztroabc.hu

 

Fürjtojással töltött zsenge tök

Fürjtojással töltött zsenge tök.jpgHozzávalók:
  • 2 db zsenge tök,
  • 12 db fürjtojás,
  • 10 dkg sajt,
  • 5 evőkanál olívaolaj,
  • só,
  • bors,
  • petrezselyem levél

Elkészítése:

a tököt nagyon vékonyan meghámozzuk, de maradhat a zsenge héjával is. Kettévágjuk és belsejét kiskanállal kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a reszelt sajtot. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, majd beletesszük a tököket. A fürjtojásokat hármasával egy kis tálkába törjük, és egy-egy fél tökbe öntjük. Tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyem levéllel. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Paradicsommal tálaljuk.

Forrás:mytaste.hu

Fürjtojásos muffin

Fürjtojásos muffin.jpgHozzávalók:
  • 40 dkg (kenyér)liszt
  • 20 dkg mangalica zsír
  • 4 egész tojás
  • 2 kk só
  • 1 cs sütőpor
  • 2 dl tej

a töltelék:
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 6 vékony szelet sonka
  • 12 db főtt fürjtojás
 (amennyi muffin lesz, annyi tk belevaló és annyi tojás)
+pirított hagyma a tetejére, díszítésnek 

Elkészítés:

A fürjtojást 10 percig főzzük, majd megtisztítjuk. A muffin száraz és folyékonyabb hozzávalóit először külön, majd pár mozdulattal összekeverjük. A felesleges, túl sok keveréstől sűrűvé válik a tészta. A papírkapszlikba egy-egy evőkanál tésztát teszünk, erre egy-egy  teáskanál dínsztelt hagymát, majd egy-egy fél szelet sonkát kicsire vágva, beleültetünk mindegyikbe egy fürjtojást és ráteszünk még egy kanál tésztát.

Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel, 30 percig sütjük.
12 db nagy méretű muffin lesz belőle.

Forrás:mytaste.hu



Hagymás tojástekercs

Hagymás tojástekercs.jpg
Hozzávalók 4 személyre:
  • 20 fürjtojás,
  • 4 szál zöldhagyma,
  • 1 sárgarépa,
  • 3 dkg vaj,
  • só; 

 a tálaláshoz: rukkola, zsömle

Elkészítése:

A hagymát és a sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, a hagymát vékony karikára vágjuk a sárgarépát pedig nagylyukú reszelőn lereszeljük. A fürjtojásokat feltörjük, enyhén megsózzuk és felverjük. Kicsi átmérőjű serpenyőben (kb. 10 cm) egy kevés vajat felolvasztunk és annyi tojást öntünk bele, hogy az alján szét tudjon terülni. Megszórjuk hagymával és sárgarépával, majd mikor a tojáslepény alja megsült, anélkül hogy a másik felére is átfordítsuk, szorosan feltekerjük. A tojástekercset 1-2 percig sütjük még, majd középen átlósan elfelezzük és rukkola ágyra tesszük. Addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak.


Forrás:mytaste.hu


Tavaszi boszorkányleves

Tavaszi boszorkányleves-1.jpgHozzávalók 4 személyre
  • 1 konyhakész fürj,
  • 1 szál csípős kolbász,
  • 8 fürjtojás,
  • 2 krumpli,
  • 15 dkg gomba,
  • 1 csokor medvehagyma,
  • 2 szál zöldhagyma,
  • 1 csípős paprika,
  • 1 dl paradicsomlé,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2+2 evőkanál olaj,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • 1 teáskanál köménymag; 
a tálaláshoz: tejföl

Elkészítése: A konyhakészre pucolt fürjet kisebb darabokra vágjuk és a felhevített olajra dobjuk. Megszórjuk  a köménymaggal és fehéredésig dinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, megsózzuk, összekavarjuk és felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Mikor a hús majdnem megfőtt hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, a kockára vágott krumplit, a karikára vágott kolbászt, zöldhagymát és csípős paprikát meg a csíkokra vágott medvehagymát és együtt puhára főzzük. A megmaradt olajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a paradicsomlével és berántjuk vele a levet. A végén beleütjük a fürjtojásokat és kavarás nélkül megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.

Forrás:mytaste.hu



Bazsalikomos paradicsomágyon sült tojás

Bazsalikomos paradicsomágyon sült tojás.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 
  • 4 paradicsom,
  • 2 kápia paprika,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 12 fürjtojás,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 3 dkg vaj,
  • só,
  • bors,
  • bazsalikom
Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a fokhagymát szeletekre, a paprikát csíkokra a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk. Az olajon átsütjük a fokhagymát, rádobjuk a paprikát, sózzuk, borsózzuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot és addig pároljuk, míg  a keletkezett leve elfő, majd megszórjuk bazsalikommal. Egyszemélyes hőálló formákat kivajazunk, szétosztjuk bennük a paradicsomos paprikát és mindegyikbe 3 fürjtojást ütünk. Tetejét enyhén megsózzuk, megszórjuk borssal és előmelegített sütőben, lassú tűzön, 20 percig sütjük. Önmagában vagy sült krumplival tálaljuk.


Forrás:mytaste.hu


 

Paprika szeletekben sült fürjtojás!

fürjtojás sült.JPG
Hozzávalók:
  • paprika-piros, sárga
  • fürjtojás( 1 db. paprikához kb. 20 db. tojás kell)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
 
     A paprikát alaposan megmossuk, felszeleteljük. A serpenyőben felhevítjük az olajat és a paprika szeleteket beletesszük. A paprika szeletek közepébe beleütünk 2-3 tojáskát, attól függ, hogy mekkora a paprikánk.

Zöldség salátával tálaljuk.

Forrás:moncsisuti.blogspot.hu

 

Fürjtojás falatkák zöldségágyon

Fürjtojás falatkák zöldségágyon.jpgHozzávalók:

5 db fürjtojás,
1 fehérhagyma,
1 piros kaliforniai paprika,
5 szelet kolbász,
5 bazsalikomlevél,
3 cherry paradicsom,
só, bors,
2 kanál szarvasgomba-olaj,
vaj


Elkészítés:

A tojásokat tükortojásnak sütjük meg vajon, majd a kettévágott paradicsomokat is hozzátesszük. Egy másik serpenyőben a hagymát, a kolbászt, a paprikát pirítjuk össze. Egy szelet kenyeret felkockázunk (5 kis kockára lesz szükségünk). A kenyérdarabkákra tegyük a tojást, rá a kolbászt majd a bazsalikomleveleket. Mellé pedig a zöldségekből egy-egy kiskanálnyit. A végén az egészet locsoljuk meg szarvasgomba-olajjal.

Jó étvágyat!

Forrás: szatmar.ro

 

 Majonézes sonkapástétom fürjtojással
Fürjtojásos ételek
 Pulykatokány fürjtojással
Sültek fürjtojással
Laktató fürjtojásos saláta
Fürjtojással készült saláták.
Fürj aszalt szilvával
Sült fürjek
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Kosár
A kosár üres
Üzenet a honlapról
Név:
E-mail:
Biztonsági kód:
Üzenete:
Hírlevél feliratkozás
E-mail:
Név:
Hogyan szólíthatjuk?: